Je kunt beginnen met internationaliseren door bijvoorbeeld Engelse, Franse of Duitse taallessen te geven. Maar je leerlingen kunnen ook door een uitwisseling of een online samenwerkingsprogramma internationale ervaring opdoen.

4 domeinen

Internationalisering in het basisonderwijs bestaat uit 4 domeinen:

  • Vroeg vreemdetalenonderwijs (vvto)
  • Internationaal georiënteerde leerinhouden
  • Uitwisseling over de grens
  • Internationale beleidsontwikkelingen

Uitgebreidere informatie over de 4 domeinen lees je in de Handreiking internationalisering primair onderwijs.

Handreiking internationalisering primair onderwijs (661,74 kB)

Of lees de praktische tips voor activiteiten die je direct kunt inzetten in de klas:

Internationaliseringsactiviteiten in het basisonderwijs - Inspiratie voor de leerkracht‌ (79,44 kB)

Internationalisering in het PO - Waaier (8,56 MB)

Wereldburgerschap

Alle kinderen in het basisonderwijs werken verplicht aan burgerschapsvorming. De meeste leerlingen komen al vroeg in aanraking met andere culturen, waardoor burgerschap en wereldburgerschap dicht bij elkaar liggen. Ga in jouw klas aan de slag met wereldburgerschap.

Internationaliseringsmeter

Wil je weten waar jouw school staat op het gebied van internationalisering? Vul dan de internationaliseringsmeter in. Die bestaat uit 34 vragen en stellingen. Na afloop ontvang je op basis van je antwoorden een advies over wat je kunt doen om internationalisering op jouw basisschool verder vorm te geven. Dit advies ontvang je ook per e-mail.

Subsidie

Je kunt subsidie aanvragen om te beginnen met internationalisering op jouw basisschool. Kijk of jouw school in aanmerking komt voor een subsidie.

Inspiratie

Wil je weten hoe internationalisering in het basisonderwijs eruit ziet in de praktijk? Bekijk dan het filmpje over de Willemsparkschool in Amsterdam.

Deel 1

Deel 2