Overgangsperiode

Tussen 1 februari en 31 december 2020 geldt een overgangsperiode waarin alle huidige Europese afspraken en regels nog gelden voor het Verenigd Koninkrijk. Dit geldt ook voor Britse studenten die zich tijdens deze periode in Nederland vestigen.

De situatie na de overgangsperiode is nog onduidelijk. Dit is afhankelijk van afspraken die de komende tijd gemaakt worden.

Erasmus+

Het Verenigd Koninkrijk doet in ieder geval tot 31 december 2020 mee aan het programma Erasmus+. Mogelijk volgt daarna nog een verlenging. Meer over Brexit en Erasmus+:

Brexit Update: gevolgen voor projecten van Erasmus+

Gevolgen van Brexit voor hoger onderwijs en onderzoek

Studying in the UK: guidance for EU students (Engelstalig)

Verblijfsrecht

Britse burgers die al in Nederland wonen, worden tijdens de overgangsperiode als EU-burger behandeld. De IND stuurt alle geregistreerde Britten in Nederland een uitnodiging om een verblijfsvergunning aan te vragen. Dat kan tot uiterlijk 1 juli 2021.

Britten die na de overgangsperiode in Nederland komen wonen, moeten bij de IND een verblijfsvergunning aanvragen.

Voor Britten in Nederland: lees meer over verblijfsrecht op de Brexit-pagina van de IND en houd het nieuws in de gaten.

Collegegeld

Tijdens de overgangsperiode gelden ook voor het collegegeldtarief de huidige Europese regels en afspraken. Vanaf 2021 kan de hoogte van het collegegeld veranderen. Houd daarom deze website van de Rijksoverheid in de gaten voor de laatste stand van zaken:

Gevolgen van Brexit voor hoger onderwijs en onderzoek

Zorgverzekering en EHIC

Voor Britse studenten gelden tijdens de overgangsperiode de huidige regels voor de European Health Insurance Card (EHIC). Wat daarna gebeurt, is afhankelijk van de uitkomst van de onderhandelingen.

Volg de laatste ontwikkelingen via de website van de NHS.

Diploma's

De waarde van Britse diploma’s verandert niet door Brexit.